Heretat Mascorrubí
Heredat Mascorrubí és un celler situat a la regió del Penedès, amb una altitud que oscil·la entre els 500 i els 700 metres. Aquesta característica única confereix als nostres vins una personalitat diferent, resultat de la maduració equilibrada que es produeix gràcies al sòl pobre i pedregós, així com a la diferència tèrmica entre el dia i la nit durant l'etapa de maduració del raïm. Tot això contribueix a aconseguir una concentració aromàtica òptima.
No hi ha dubte que el raïm conreat a altituds més elevades presenten una major qualitat, un efecte que el canvi climàtic està accelerant a causa de diversos factors. L'altitud i el cel més net incrementen la intensitat de la radiació solar, la qual cosa afavoreix la fotosíntesi de la vinya i dóna lloc a raïm amb més color, acidesa, aroma i sabor. En el cas dels vins negres, això es tradueix en un efecte cardiovascular beneficiós, ja que la pell i les llavors del raïm contenen una major concentració de polifenoles, els quals aporten propietats antioxidants.
Una de les característiques distintives de les nostres vinyes d'altura és la diferència tèrmica entre el dia i la nit durant l'estiu, especialment durant l'etapa de maduració de la planta. Durant els matins, les temperatures poden superar els 30 graus, mentre que les nits són fresques, al voltant dels 16 graus. Durant la nit, la planta es recupera i continua madurant de manera equilibrada la polpa, les llavors i la pell, la qual cosa afavoreix la síntesi d'antocianos.
A més, els vents que es troben a hores d'ara ajuden a mitigar malalties en la vinya, evitant així l'ús de pesticides, un factor crític en el nostre compromís amb l'ecologia.
Els sòls de la nostra finca són pobres i prims, composts per una capa superficial d'argila i calcària que descansa sobre roques del període secundari (mushelkalk). Això aporta als nostres vins subtils tocs minerals.
Els hiverns a la nostra regió són llargs i freds, amb esporàdiques nevades, la qual cosa millora les condicions fitosanitàries de la vinya i afavoreix la seva maduració tardana.
Els principals compostos fenòlics que es troben en els nostres vins són els antocianos i els tanins. Els antocianos són els responsables del color en els vins negres i es troben en la pell del raïm. Els tanins, per part seva, aporten estructura i astringencia i es troben en la pell i en les llavors del raïm. La vinya sintetitza aquests compostos fenòlics, així com els compostos aromàtics, com a resposta a situacions d'estrès, com ara l'estrès hídric, la radiació ultraviolada o les diferències de temperatura. Aquestes característiques s'aconsegueixen precisament en vinyes d'altura, la qual cosa es tradueix en vins amb major intensitat aromàtica, més color, estructura i una qualitat organolèptica superior.
En Heretat Mascorrubí mantenim la tradició de conrear varietats autòctones de la regió del Penedès, especialment la Montònega, una varietat de Parellada conreada a altures que presenta característiques úniques. Aquesta varietat de raïm té una pell més gruixuda, grans solts, petits i rosats, la qual cosa confereix als nostres vins un perfil aromàtic i fresc.
La Montònega és un fenotip de la Parellada, amb el mateix ADN però amb una evolució diferent a causa del terrer. Els seus raïms presenten una pell més gruixuda, la qual cosa augmenta les aromes del vi. A més, els seus grans solts permeten una millor exposició al sol i a l'aire, la qual cosa ajuda a prevenir malalties en la vinya i equilibra la maduració del ram. La Montònega madura més tard i aconsegueix un major grau alcohòlic sense perdre l'acidesa que aporta frescor als nostres vins.
A més de la Montònega, en Heretat Mascorrubí també conreem altres varietats locals, com la fresca i potent Garnacha Blanca, la llaminera Garnacha Negra i el delicat Sumoll. També conservem altres varietats ancestrals del nostre territori.
La història d'Heretat Mascorrubí es remunta al segle XII, quan aquestes terres formaven part de l'encàrrec del Castell de Celma, fundada per l'Orde del Temple. Des de llavors, la vinya ha estat un element fonamental en la nostra terra.
L'any 1142, les terres del castell de Celma van ser cedides a l'orde militar dels cavallers templers. Aquesta cessió va marcar l'inici de la consolidació cristiana en aquesta regió, que havia sofert incursions sarraïnes en el segle XII. Durant aquesta època, el riu Gaià servia com a frontera amb els regnes sarraïns. La repoblació de la zona va donar lloc a la creació de masies que pagaven censos a l'encàrrec de Celma per l'explotació de la terra, on els agricultors conreaven blat, vinya, oliveres i hortalisses prop del riu Vall de l'Infern o de Marmellar. És en aquest context on trobem el primer document que esmenta l'Heretat Mascorrubí, datat el 29 de gener de 1279, que es refereix a ella com "Turris Moscharrubea". Més tard, aquestes terres van passar a les mans de l'Ordre de l'Hospital.
En el territori d'Heretat Mascorrubí es troba també l'ermita romànica de Sant Miquel de Celma, fundada en el segle XIII. En la rodalia del Pla de Manlleu, en l'antiga Senyoria de Celma i a les valls de Marmellar, es poden visitar pobles abandonats, ruïnes de castells i ermites com Sant Marc, Santa Agnès o Sant Miquel, situada en el cim de Montmell. Es tracta d'un recorregut històric enmig de boscos i vinyes en un territori que avui dia practica l'agricultura ecològica i es troba sota el control d'una moderna agrupació d'agricultors en El Pla de Manlleu.
Els vins d'Heretat Mascorrubí estan pensats per a viure i gaudir en cada copa la història i els sabors únics d'aquesta terra. Ja sigui provant-los en solitari o acompanyant plats mediterranis o exòtics, els nostres vins ofereixen una experiència gastronòmica inigualable.
Productes a la venda
Teulera Ancestral Montònega
Vi escumós elaborat pel mètode ancestral d'una única fermentació en ampolla, elaborat 100% amb montònega ecològica de vinyes a més...
12,95€
Ancestral Sumoll Rosat
Color salmó brillant amb tonalitats violetes, bon despreniment de bombolles de mida mitjana que formen persistents rosaris a la copa. Intensos aromes a fruits vermells i...
12,95€
Preguntes respostes pels nostres clients
Quines són les varietats de raïm utilitzades en els vins d'Heretat Mascorrubí?
Heretat Mascorrubí utilitza una varietat de raïm autòcton en la producció dels seus vins, com Sumoll Blanc, Montònega, Garnacha Vermella i altres varietats tradicionals. Aquest raïm aporten sabors i aromes úniques a cadascun dels vins del celler.
Què fa que els vins d'Heretat Mascorrubí siguin únics?
Els vins d'Heretat Mascorrubí són únics a causa de diverses raons. En primer lloc, el celler es compromet a utilitzar varietats de raïm autòctones i a respectar els processos tradicionals de vinificació. Això garanteix que cada vi tingui un caràcter distintiu i reflecteixi el terroir de la zona.
A més, la dedicació i la cura en cada etapa de producció, des de la verema fins a l'envelliment, donen com a resultat vins d'alta qualitat que són apreciats pels amants del vi. Cada ampolla és una expressió única de la passió i l'experiència de l'equip d'Heretat Mascorrubí.
Quins són els plats que millor maridan amb els vins d'Heretat Mascorrubí?
Els vins d'Heretat Mascorrubí maridan meravellosament amb una varietat de plats. Els vins blancs i espumosos frescos són ideals per a acompanyar mariscos, peixos i amanides.
Els vins negres d'Heretat Mascorrubí es complementen perfectament amb carns vermelles, rostits i plats d'arròs. També són excel·lents acompanyaments per a formatges grassos i plats de pasta cremosa.
A més, els vins d'Heretat Mascorrubí són una excel·lent opció per a gaudir en aperitius, postres dolces i fruites.
On es troben les vinyes d'Heretat Mascorrubí?
Les vinyes d'Heretat Mascorrubí es troben en Pla de Manlleu, Tarragona, en un entorn privilegiat a més de 500 metres d'altitud. Aquestes condicions geogràfiques i climàtiques úniques afavoreixen el cultiu del raïm autòcton utilitzat en la producció dels vins del celler.
Com es garanteix la qualitat dels vins d'Heretat Mascorrubí?
La qualitat dels vins d'Heretat Mascorrubí està garantida en totes les etapes de producció. Des de la selecció acurada del raïm en la vinya fins a la vinificació i l'envelliment en barriques de roure, se segueixen els més alts estàndards de qualitat i es realitzen controls rigorosos.
A més, el celler compta amb un equip d'enòlegs i professionals altament capacitats que supervisen cada procés per a assegurar que cada ampolla de vi compleixi amb els estàndards d'excel·lència d'Heretat Mascorrubí.